lundi 18 février 2013

Calculez scientifiquement le poids qui vous rend heureux, en bonne santé et vivant le plus longtemps !



 Ah! La revanche des rondes!

Les personnes en surpoids vivent plus longtemps que celles d'un poids normal!

Selon une méta analyse effectuée par l'équipe du Pr Katherine M. Flegal publiée le 3 Janvier 2013 dans The Journal of the American Medical Association qui a analysé 97 études épidémiologiques dans lesquelles le lien entre l’IMC et la mortalité était étudié sur un total de 2,88 millions de personnes et plus de 270.000 décès, les personnes en surpoids (IMC entre 25 et 30 kg/m2) ont une mortalité significativement diminuée de 6% par rapport aux personnes de poids normal (IMC entre 18,5 et 25 kg/m2).

Celles légèrement obèses (IMC entre 30 et 35 kg/m2 => Obésité grade 1) ont aussi une mortalité diminuée de 5% par rapport aux personnes de poids normal.

Par contre, celles souffrant d'une obésité sévère (IMC > 35 Obésité grade 2 et 3) ont une mortalité augmentée de 29%, principalement due à toutes les pathologies qui y sont associées.

La science confirme une fois de plus ce que le bon sens populaire a toujours clamé : les petits bourrelets permettent de puiser dans nos réserves en cas de coups durs et de longues maladies!

Calculez l'IMC qui vous rend heureux, en bonne santé et vivant le plus longtemps !

Sous ce nouveau regard protecteur bien éloigné des couvertures de magazines laissant défiler des anorexiques au bord de la mort, recalculez sereinement votre nouveau poids idéal !

IMC  : prenez votre poids exprimé en kilo et divisez-le par votre taille exprimée en mètre et élevée au carré.

Exemples :
- 1m70 pour 60 kg donne un IMC = 60 divisé par 1,7 au carré soit 20,68 (poids normal)
- 1m60 pour 70 kg donne un IMC = 70 divisé par 1,6 au carré soit  27,34 (surpoids) => durée de vie allongée de 6%

Et assumer son poids, c'est certain, rend plus heureux ce qui rallonge aussi la vie et surtout la rend plus douce!!!


Références :
JAMA. 2013;309(1):71-82. doi:10.1001/jama.2012.113905


Katherine M. Flegal, PhD, Brian K. Kit, MD, Heather Orpana, PhD, Barry I. Graubard, PhD
JAMA. 2013;309(1):71-82. doi:10.1001/jama.2012.113905

Association of All-Cause Mortality With Overweight and Obesity Using Standard Body Mass Index CategoriesA Systematic Review and Meta-analysis


Katherine M. Flegal, PhD; Brian K. Kit, MD; Heather Orpana, PhD; Barry I. Graubard, PhD

JAMA. 2013;309(1):71-82. doi:10.1001/jama.2012.113905.

ABSTRACT

Importance  Estimates of the relative mortality risks associated with normal weight, overweight, and obesity may help to inform decision making in the clinical setting.

Objective  To perform a systematic review of reported hazard ratios (HRs) of all-cause mortality for overweight and obesity relative to normal weight in the general population.

Data Sources  PubMed and EMBASE electronic databases were searched through September 30, 2012, without language restrictions.

Study Selection  Articles that reported HRs for all-cause mortality using standard body mass index (BMI) categories from prospective studies of general populations of adults were selected by consensus among multiple reviewers. Studies were excluded that used nonstandard categories or that were limited to adolescents or to those with specific medical conditions or to those undergoing specific procedures. PubMed searches yielded 7034 articles, of which 141 (2.0%) were eligible. An EMBASE search yielded 2 additional articles. After eliminating overlap, 97 studies were retained for analysis, providing a combined sample size of more than 2.88 million individuals and more than 270 000 deaths.

Data Extraction  Data were extracted by 1 reviewer and then reviewed by 3 independent reviewers. We selected the most complex model available for the full sample and used a variety of sensitivity analyses to address issues of possible overadjustment (adjusted for factors in causal pathway) or underadjustment (not adjusted for at least age, sex, and smoking).

Results  Random-effects summary all-cause mortality HRs for overweight (BMI of 25-<30), obesity (BMI of ≥30), grade 1 obesity (BMI of 30-<35), and grades 2 and 3 obesity (BMI of ≥35) were calculated relative to normal weight (BMI of 18.5-<25). The summary HRs were 0.94 (95% CI, 0.91-0.96) for overweight, 1.18 (95% CI, 1.12-1.25) for obesity (all grades combined), 0.95 (95% CI, 0.88-1.01) for grade 1 obesity, and 1.29 (95% CI, 1.18-1.41) for grades 2 and 3 obesity. These findings persisted when limited to studies with measured weight and height that were considered to be adequately adjusted. The HRs tended to be higher when weight and height were self-reported rather than measured.

Conclusions and Relevance  Relative to normal weight, both obesity (all grades) and grades 2 and 3 obesity were associated with significantly higher all-cause mortality. Grade 1 obesity overall was not associated with higher mortality, and overweight was associated with significantly lower all-cause mortality. The use of predefined standard BMI groupings can facilitate between-study comparisons.

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